4 de Maig de 2020 a les 14:16
El petit comerç del municipi comença a veure com la fase 0 del desconfinament els dona un petit respir. Des d’aquest dilluns aquelles botigues que tinguin una superfície inferior als 400 m2, immensa majoria, poden obrir les seves portes. Això si, les mesures preventives que han de complir són molt estrictes i només es permet atendre la clientela amb cita prèvia, es poden recollir productes després d’encarregar-los per telèfon o Internet i només pot haver-hi un client per cada treballador. Pel que fa a la higiene, el gel hidroalcohòlic ha d’estar a l’entrada i, en cas de tractar-se d’una botiga de roba, els emprovadors cal desinfectar-los després de casa ús. Aquestes són part de les mesures que cal seguir. A la Garriga hi ha una part de les botigues d’estètica, de roba i complements, sabateries, joieries, ferreteries o fins i tot algun bar, que pot oferir menjar per encàrrec, que ja han obert. És el cas de la botiga de modisteria i arranjaments, Montse Codina. La seva propietària, Montse Codina, explica com ha viscut la primera jornada.
Durant més d’un mes i mig les botigues han hagut de romandre tancades davant l’alerta sanitària generada pel coronavirus. Una situació que ha complicat molt la situació econòmica del sector que ha hagut de fer mans i mànigues per poder pagar factures i el lloguer dels locals. Per aquesta raó, poder tornar a obrir les seves portes, es converteix en la possibilitat de generar ingressos per primera vegada en moltes setmanes. Malauradament, la compra de material de protecció i desinfecció es converteixen un impediment per poder recuperar la normalitat des d’aquest dilluns, i algunes botigues han aprofitat la jornada per condicionar els locals. La presidenta de l’ASIC Som la Garriga, Pilar Millan, explica com estan vivint els comerços associats la primera fase de desescalada.
Cal recordar que els establiments també han d’oferir un horari preferent d’atenció per les persones grans durant els horaris que poden sortir de casa, de 10h a 12 i de 19h a 20h. I, sobretot, els locals s’han de netejar i desinfectar dos cops al dia, i la roba dels empleats s’ha de rentar a diari entre 60 i 80 graus de temperatura. Unes mesures molt estrictes que s’hauran d’aplicar durant la fase 0 del desconfinament.
Escolta l'àudio de la noticia clicant aquest enllaç