10 de Octubre de 2023 a les 14:50
El santuari de Puiggraciós ja és Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). El ple del Consell Comarcal va acordar el passat 27 de setembre que l’emblemàtic punt en terme de Figaró-Montmany tingui aquesta distinció. Tot just ara es compleixen 50 anys des de la presència de les germanes benedictines al santuari, situat gairebé al pic de la muntanya de Puiggraciós. I, per aquesta raó, des de fa mesos es treballava per aconseguir que aquest espai de pau i descans rebés un reconeixement i una protecció. I va ser al darrer plenari ordinari del Consell Comarcal on es va donar validesa a la declaració amb els vots favorables de tots els consellers del PSC, Junts, Esquerra, En Comú Podem i el PP, i la única abstenció de la CUP. Una iniciativa que ha estat una proposta de l’Ajuntament de Figaró-Montmany amb l’objectiu de protegir i conservar el conjunt històric tal com indica el Catàleg de béns protegits del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal, respecte als graus de protecció 1. L’alcalde de Figaró, José Luís Hernández, destaca la importància d’haver aconseguit aquest pas.
Va ser l’any 1973 quan una petita comunitat de monges benedictines del monestir barceloní de Sant Pere de les Puel·les va començar a viure al santuari per tenir cura de la casa i la petita ermita. Una fita de la qual es commemora el cinquantè aniversari. I, per aquesta raó, des del passat setembre i fins el setembre del 2024 s’aniran programant diferents activitats per celebrar-ho. Des de sempre Puiggraciós ha esdevingut un punt de referència natural, cultural i espiritual per a tot el territori. A més, el santuari ajuda a garantir l’accés i l’ús públic de la zona. Tot plegat afavoreix la presència de visitants al llarg de tot l’any. Hernández destaca que Puiggraciós s’ha convertit en un lloc d’acollida per tothom, independentment de la seva religió.
Puiggraciós és un lloc de referència al qual hi ha hagut sempre gran advocació. Prova en van ser la imatge gòtica de la Mare de Déu o l’espectacular retaule barroc, que malgrat que no es conserva, demostra l’interès de dotar el santuari de peces artístiques de primer nivell. També ha estat escenari novel·lesc de ‘Els sots feréstecs’, de Raimon Casellas. Un cop aprovada la declaració com a Bé Cultural d’Interès Local es comunicarà al Departament de Cultura de la Generalitat perquè en faci la inscripció en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català.