21 de Juny de 2024 a les 14:14
Des de divendres i fins el proper diumenge els forns i pastisseries elaboren unes 1.500 coques de Sant Joan de totes les mides i varietats. Una tradició que no pot faltar per cap revetlla als sopars amb la família i amics. En el cas del Forn dels Banys han previst una gran quantitat de massa, que els permetrà elaborar coques de quilo, mig i un quart. En concret, arribaran gairebé a les 700 coques. I els preus es mantenen respecte l’any passat. Des del Forn dels Banys, Enric Prats, apunta que les comandes s’han avançat respecte d’altres anys per coincidència amb el cap de setmana, i estan treballant més del previst.
Pel que fa al procés d’elaboració, la coca es fa 24 hores abans de menjar-la. Normalment, calen 3 hores perquè la massa fermenti. I, en total, cada coca requereix unes sis hores de feina. Si es segueixen aquests passos el producte serà de gran qualitat. Pel que fa les diferents varietats de coca, se n’elaboren de molts tipus, en funció dels encàrrecs dels clients. Des de la pastisseria la Vienesa, Xavier Baucells, explica que potser la meitat de la vendes són per encàrrec. I també apunta que el preu de les coques s’ha mantingut estable respecte l’any passat.
La de brioix amb crema és una de les més demandades pels garriguencs. Tot i que cada persones aposta per una o altra varietat en funció de les seves preferències. I també passa el mateix quan es parla de les dimensions. Els catalans menjaran aquest any 2 milions de coques artesanes de Sant Joan, un 5 per cent més respecte els registres de l’any passat segons les previsions del Gremi de Pastissers de Barcelona.