31 de Octubre de 2024 a les 12:15
Arriba una de les èpoques de l’any amb major activitat als forns i pastisseries de la Garriga amb l’arribada de la Castanyada i la fabricació del dolç per excel·lència, els panellets. En total, es preveu que les xifres vendes aquest any siguin similars al 2023. El panellet de xocolata i taronja, al Forn dels Banys, el panellet de ratafia o Cointreau, a la Vienesa, i el de praliné d’avellana, a la pastisseria Pessic, són tres de les especialitats que se sumen a l’estrella: el panellet de pinyons. I, per segon any seguit, el preu del pinyó s’ha moderat i permetrà que es mantingui els preus respecte l’any passat o, fins i tot, en alguns casos s’ha decidit baixar. De fet, el clàssic és el que té més sortida però, cada any, n’hi ha de nous que sorprenen els amants d’aquest dolç. En el cas del Forn dels Banys el preu del quilo s’ha reduït uns 10 euros, baixant dels 60 als 50 euros. I enguany disposen de varietats per a tots els gustos. Així ho apunta des del Forn, Enric Prats.
A la Vienesa els panellets estaran al voltant dels 50 euros els panellets variats i 64 en cas dels de pinyons. Pel que fa a les vendes i preferències dels clients varien bastant. La major part de persones opten per comprar una safata el mateix dia 31, tot i que al llarg de les últimes dues setmanes ja ha començat a vendre alguna bossa amb un parell o tres de panellets. Xavier Baucells, de la Vienesa, repassa com s’organitzen els dies previs i el secret de fer un bon panellet.
Apostar per fer safates a diferents preus, i que cadascú pugui escollir els panellets que vol, és l’aposta de la pastisseria Pessic. En el seu cas, venen els panellets per unitats en compte de fer-ho a pes. I, una de les seves especialitats més arriscades, és el panellet de praliné d’avellana. Un dolç típic que té molta sortida entre la clientela, tal com comenta una de les copropietàries, Anna Colomé.
I, tot i que és força complicat fer previsions abans de la Castanyada, tot fa preveure que les vendes seran les mateixes o lleugerament majors que la mateixa campanya del l’any passat. A Catalunya es calcula que s’elaboraran prop de 250 mil quilos de panellets, un dolç que permet ja tenir desenes de varietats diferents. Tot i així, 3 de cada 4 panellets -fins i tot es parla del 90 per cent de les vendes- són dels panellets de pinyons. Un cop escollits els gustos preferits només queda entaular-se i gaudir amb aquest dolç tradicional per la Castanyada a Catalunya. Els panellets, que com apuntava l’etnòleg Joan Amades, serien hereus d’un petit panet anisat que es preparava com a ofrena per als difunts.
Clica a continuació per sentir la noticia