Resuming podcast

11 de Febrer de 2021 a les 14:47

Els forns, pastisseries i cansaladeries de la Garriga treballen a ple rendiment per dijous gras

Compartir

Una de les tradicions que no falta a la seva cita anual és la de dijous gras o llarder, la jornada que marca l’inici del Carnaval. Un període de l’any que enguany es viurà de manera molt diferent sense la rua de Carnestoltes. Però el que no canvia és la tradició de menjar coca de llardons, botifarra d’ou i truita. Una situació que provoca que els forns, pastisseries i cansaladeries de la Garriga treballin a ple rendiment durant tota la jornada. Pel que fa a la coca de llardons, a la Garriga se n’acostumen a elaborar artesanalment unes 500. I, en concret, unes 300 coques de pasta de full les produeix el Forn dels Banys. Seguint la línia dels últims anys, i per esquivar l’alt preu del pinyó i fer-les més assequibles, s’han elaborat amb ametlla. I, de moment, es preveu que les vendes sigui similars als últims anys tot i que no hi ha tants encàrrecs pel tancament de la restauració. Així ho afirma Enric Prats del Forn dels Banys.

La coca més esperada és la clàssica de pasta de full, però sempre hi ha algunes persones que demanen la coca de brioix. Una jornada amb molta feina, però que no es pot comparar amb altres diades com la de Reis o Sant Joan. Ara bé, la feina es concentra en menys de 24 hores. Una situació similar es viu a la cansaladeries del poble que, entre dilluns i dimecres, elaboren la clàssica botifarra d’ou, la que té més sortida per dijous gras. Tot i que algunes persones opten també per la crua. Segons la mestra artesana cansaladera de la Perla, Yolanda Presseguer, estan sorpresos per la demanda que estan tenint de botifarres aquest any.

Pel que fa als preus de les coques, es mantenen força iguals i van en funció del pes i les dimensions de cada coca. N’hi ha de tres diferents: de quart de quilo, de mig quilo o la coca d’un quilo. Tot i així, aquest any s’està optant per fer-les més petites per la impossibilitat de fer trobades amb moltes persones. El preu de les botifarres és manté estable i ronda els 4 euros.

Una jornada que cada any marca l’inici d’una setmana destinada antigament a atipar-se amb els àpats que estaven prohibits a partir de l’inici de la Quaresma, que és el dimecres de Cendra. De fet, es tradició acompanyar la coca o la truita de dijous gras amb ingredients com la mateixa botifarra.

Clica aquest enllaç per escoltar la noticia