Resuming podcast

12 de Gener de 2018 a les 14:51

Els pagesos de la Garriga esperen una bona campanya de calçots el 2018

Compartir

Tot just aquesta setmana, després de les festes de Nadal, ha començat la part forta de la temporada de calçots que s’allargarà els propers 3 mesos. Un producte de proximitat que ha crescut bé al municipi tot i les onades de fred de novembre i desembre. Aquest clima fa preveure als pagesos una bona campanya pel 2018.

Els calçots comencen a arribar a les nostres taules a partir de principis de gener. Tot i que des del mes de novembre ja s’estan collint als camps de la comarca i la Garriga, és a principis d’any quan la campanya de calçots pren més força un cop els mercats centrals i les botigues en comencen a tenir més demanda. "Si continua el temps com fins ara el calçot arriba amb unes molt bones condicions. Això fa preveure que la campanya de calçots serà bona i gairebé tot allò que collim es podrà vendre", explica el garriguenc, Isidre Catafal.

El fred va ser un condicionant que va fer patir a Catafal durant el mes de novembre i desembre. Afortunadament, només ha afectat una part molt reduïda dels camps de Can Palau, en concret els que hi ha més al nord a tocar del pont de la via de tren. Tot i que pugui semblar que la Saligarda és perjudicial, és tot el contrari, al assecar l’ambient ha permès que la floració dels calçots hagi estat millor que a d’altres zones del Vallès Oriental que són més humides.

Aquesta campanya de calçots s’encara amb optimisme també perquè les vendes de mongeta del ganxet han anat molt bé en comparació amb d’altres anys. El passat 2017 les calorades no van tocar les mongeteres en el moment de la floració i això va permetre que, tot i la sequera, sortís un producte de qualitat que passa els controls de qualitat de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Mongeta del Ganxet.

Ara toca seguir de prop com van les vendes de calçots al llarg de les properes setmanes. Un producte de proximitat que, a bona part de Catalunya, també ha arribat amb una collita prou bona.

Escolta l'àudio de la notícia en aquest enllaç