24 de Novembre de 2023 a les 14:33
L’Ajuntament va celebrar a l’església romànico-gòtica una presentació dijous al vespre on es van donar a conèixer les recents descobertes amb els treballs d'arqueologia i restauració que s’han realitzat a la Garriga. Una quarantena de persones van assistir a la xerrada Què amaga la Doma? on es van exposar els tres estudis que s’hi han fet. En primer lloc, el tècnic de Patrimoni, Enric Costa, va ser l’encarregat de donar a conèixer la troballa de pintures i grafitis antics que havien quedat ocults per diversos treballs de restauració que s’havien fet al temple. Una actuació que va servir per consolidar les parets de l’església. També va parlar la geòloga i especialista en geofísica, Helena Ortiz, que va repassar els resultats dels treballs amb georadar fets a la Doma per determinar la composició del subsol, on es va descobrir l’existència de construccions més antigues. Ortiz apunta que hi ha aspectes que caldria seguir estudiant, com l’existència d’antics fonaments sota l’església.
Un dels moments que va generar més interès va ser la intervenció de l’antropòloga física, Rocío Gómez, que va explicar els treballs arqueològics a la galeria subterrània descoberta a la sagristia de la Doma. I, en concret, el resultat de les restes humanes trobades a la cavitat. Segons Gómez, la galeria podria continuar però queda tallada pels fonaments d’una construcció del segle XX i, pel que fa als ossos descoberts, hi ha les restes de fins a 300 persones, que es deurien traslladar de l’antic cementiri parroquial situat al costat de l’església, a l’actual passeig Doctor Vich, amb restes d’individus de finals del segle XVIII a mitjans del XIX. Gómez, apunta alguns detalls de l’estudi i les incògnites pendents.
Amb tota aquesta informació es pot complementar tota la tasca històrica que Josep Maurí va engegar a mitjans del segle passat, amb la primera restauració i reforma de la Doma, així com les investigacions de la Garriga Secreta recollits al llibre La Doma. Retaule del garriguencs. El regidor de Patrimoni, Albert Jiménez, va exposar la necessitat de tancar un nou acord amb el Bisbat de Terrassa per seguir rehabilitant la Doma.
Caldrà veure si es realitzen noves actuacions a l’església de cara els propers anys, que ajudin a conèixer més detalls desconeguts del temple romànico-gòtic, l’edifici medieval més ben conservat i de la Garriga.