8 de Abril de 2024 a les 13:25
Tot just fa un mes que es va portar a terme la dotzena edició de la Fira de la botifarra i l’Ajuntament de la Garriga ja disposa d’una aproximació de les dades d’impacte econòmic de la cita gastronòmica més important del municipi. Pel que fa al nombre de visitants, van ser 22.549 les persones que van passejar-se pel poble dissabte i diumenge. Una dada 2.500 persones inferior respecte l’any passat, que s’explica pel mal temps que es va viure la nit de dissabte i una part del diumenge. Però, segons les dades facilitades a l’Ajuntament, la despesa mitjana per visitant va augmentar passant dels 59 a 72,3 euros de mitjana per persona. Així també queda recollit a l’impacte econòmic total de la fira que passa dels 1,7 milions d’euros de l’any passat als 2 milions d’euros comptabilitzats aquest 2024. Amb aquestes dades a la mà, el regidor de Promoció Econòmica, Alex Valiente, es mostra satisfet per com va anar la Fira de la botifarra el passat mes de març.
Segons l’estudi encarregat per l’Ajuntament a una empresa especialitzada en la valoració d’aquest tipus d’esdeveniments, per cada euro de despesa el retorn va ser de 25,5 euros, i es van generar 22,6 llocs de treball equivalents a temps complet. A més, la valoració global de la Fira de la Botifarra també treu millor nota que en l'edició del 2023, passant del 8,2 al 8,9 sobre 10 punts. Els aspectes més ben valorats són els concerts, la informació, els espais ButiTast, ButiKids i ButiAula, la seguretat i la neteja. Pel que fa als punts forts de la Fira, els visitants assenyalen que el producte estrella és de proximitat i de qualitat, i destaquen també el bon ambient firal. En canvi, també es demana més aparcament.
En relació al perfil del visitant, l’estudi apunta que el 59 per cent dels visitants van ser dones, i l’edat mitjana va ser de 46 anys, destaquen la gent de les franges dels 45 als 64 anys. I, respecte l’origen, un 27 per cent de les persones van ser de la Garriga, un 21 per cent de la comarca, un 13 per cent de Barcelona, i la següent comarca d’on van venir mes persones va ser Osona, amb un 10 per cent. Hi va haver un 47 per cent de nous visitant, molta part de la gent va venir en parella o en família, i dues de cada tres persones van comprar botifarres. Valiente apunta el retorn a les cansaladeries també ha estat molt bo.
Un cop ja ha passat un mes de la Fira de la botifarra, i després de poder analitzar els principals indicadors econòmics de la cita, ara l’Ajuntament ja es posa a treballar pensant en la tretzena edició d’aquesta activitat que s’ha consolidat al calendari d’activitats de la Garriga cada primer cap de setmana de març.