Resuming podcast

26 de Novembre de 2024 a les 13:38

La collita d’olives de Can Nualart viu una gran campanya després de dos anys marcats per la sequera

Compartir

Si hi ha un arbre que predomina al paisatge de la Garriga és l’olivera. Les zona de llevant, amb Can Violí i el bosc del Malhivern, són plenes de la varietat d’olivera vera, autòctona de Catalunya, i d’on prové un oli de gran qualitat. Des de finals d’octubre ha començat la collita d’olives d’aquest 2024 al municipi. Un any que serà dels millors que s’han viscut amb una gran quantitat d’olives que permetrà compensar les collites nefastes dels últims anys, per la sequera que va minvar amb escreix la producció. El clima, la pluja i una bona floració expliquen l’èxit de la campanya d’aquest any, que s’ha salvat des del moment que va començar a ploure el passat mes de març. La família Nualart, productora d’oli vera a la Garriga, viu amb entusiasme la collita. Així ho apunta Jaume Nualart

Una part molt important de les prop de 2.000 oliveres que hi ha a la Garriga són de varietat vera. També hi ha un camp d’oliveres arbequines, que produeixen un oli també molt apreciat. L’oli d’oliva vera, que es concentra al Vallès Oriental i Occidental, predomina a la Garriga, Cànoves i Samalús, Caldes de Montbui i Bigues i Riells del Fai. I, és especialment apreciat el seu oli per seu gust fort i amb un toc picant. Nualart explica que les quantitats collides aquest any seran molt bones.

Des de finals d’octubre ha començat la collita. I, diàriament, es comença la jornada a les 8 del matí per recollir manualment les olives, sense pràcticament maquinària, un procés que s’allarga fins les 4 de la tarda quan es porten, el mateix dia, la collita al trull de Santa Eulàlia de Ronçana on la família Nualart hi fa la premsada. Segons Jaume Nualart, premsar la producció diàriament, és una de les claus de la qualitat de l’oli. A més, apunta que tot just ara es treballa per una Denominació d’Origen.

L’oli vera té un gust afruitat i fort i, fins i tot, té un to picant que el diferencia respecte d’altres varietats d’oli d’oliva verge extra, que segons els experts és un indicador de la qualitat del producte. Concentrar la collita ara i no a les portes de Nadal, quan l’oliva estaria més madura, permet que tot i tenir una menor quantitat d’oli, la qualitat sigui més alta. Nualart apunta que enguany s’ha pogut moderar el preu del litre d’oli, després que l’any passat estigués pels núvols.

Si no hi ha res que ho impedeixi, la família Nualart espera obtenir 60 tones d’olives de varietat vera, multiplicant per sis els 10 que van aconseguir el 2023, i superant a l’any que havia estat més productiu fins ara, el 2020 amb 50 tones d’olives. Tot plegat s’allargarà fins Nadal, quan es donarà per enllestida la collita d’aquest any. Un oli de proximitat i de producció artesanal que qualsevol persona podrà trobar a moltes botigues i també als restaurants de la Garriga.

Clica a continuació per sentir la noticia