13 de Març de 2025 a les 13:16
Entre la llarga llista d’obres que Josep Maurí va comprar i, en moltes ocasions, salvar de la foscor i l’oblit hi figura una de les grans joies desconegudes del gòtic català. Al darrer pis de la casa-museu de la Fundació Maurí de la Garriga, al número 17 del carrer Cardedeu, es troba el cadirat coral gòtic de la catedral de Girona. Maurí va adquirir a mitjans dels anys 60 del segle passat una part dels respatllers del cor de la catedral de Girona, que ja havia estat desmuntat entre 1936 i 1937. Un tresor artístic tenint en compte que es tracta del conjunt coral més antic de la península en la seva tipologia i va ser començat abans de 1348 i promogut pel bisbe Arnau de Mont-Rodon. Ara la Fundació Maurí ha aconseguit el suport econòmic necessari per restaurar aquesta obra del 300 català. Un desig des de ja fa molts anys. Així ho apunta el president de la Fundació Maurí, Lluís Cuspinera.
La Fundació va acollir dimecres a la tarda la roda de premsa per presentar el projecte de restauració. Una actuació que té un pressupost d’uns 24.000 euros que es podrà finançar, en part, amb una subvenció d’uns 8.000 euros de la Generalitat i la col·laboració del Centre de Conservació i Restauració de Béns Mobles de Catalunya. I l’Ajuntament també es va mostrar obert a poder posar en seu granet de sorra en el projecte. L’encarregat de donar més detalls va ser la persona encarregada dels treballs, el conservador i restaurador de béns culturals, Voravit Roonthiva. A l’espera d’enllestir la restauració del retaule de Sant Josep de la Catedral de Tortosa, està previst que comenci la seva feina a la Garriga entre finals de març i principis d’abril, amb l’objectiu d’haver-ho enllestit a finals de juliol. El restaurador va apuntar que el projecte consistirà en una intervenció curativa, una neteja superficial, l’estabilització del suport i un tractament de desinsectació. Segons Roonthiva, l’obra és ben excepcional.
Durant l’acte de presentació va estar present també l’alcaldessa de la Garriga, Meritxell Budó, acompanyada pel regidor de Cultura, Xavier Gotanegra. Budó va posar en valor la tasca de conservació històrica de la Fundació Maurí.
Un cop enllestit el projecte, el patronat de la Fundació Maurí organitzarà una jornada de portes obertes amb diverses activitats. Una ocasió que servirà per conèixer millor un conjunt força desconegut, com ha exposat Voravit Roonthiva mentre ensenyava diferents detalls dels dorsals a la capella que consta de diferents àngels músics, figures geomètriques i altres representacions com dimonis i gàrgoles que decoren les parets de l’oratori.
Clica a continuació per sentir la noticia