Resuming podcast

3 de Juny de 2024 a les 14:41

La Garriga s’omple de visitants per gaudir de la diada de Corpus del 2024

Compartir

Els veïns i veïnes del municipi van viure la seva diada més especial. Els clavells, l’esclòfia d’arròs, la sorra, el xiprer o la closca de pinyons o la pellofa van omplir la calçada de 3.000 metres quadrats de carrers. En total es van confeccionar 30 catifes, tres altars i el mural floral del Barri de Dalt. I enguany va ser possible gràcies a la presència de 240.000 clavells i altres flors que es van començar a preparar dissabte a la tarda. Una celebració que es va viure amb moltes ganes, i van ser moltes les persones que van llevar-se ben d’hora al matí per confeccionar un tros de catifa. I tot plegat va coincidir amb l’impuls que s’ha donat a la cultura popular amb l’Enramada, que va tancar dissabte amb l’exitós concert de Capinàs i Dj Graw, que es va traslladar a Can Luna per la pluja. I diumenge va omplir de música els carrers amb el Toc de matinades i per la tarda amb els balls populars. La confecció de les catifes va tornar a reunir gent de totes les edats, demostrant que és una festa intergeneracional. Escoltem algunes de les persones responsables de les catifes d’enguany, que van tractar diferents temàtiques.

Gent de totes les edats i també famílies van participar en la confecció de les catifes elaborades per les escoles del poble, també cal destacar que enguany l’institut Manuel Blancafort es va estrenar fent catifa. I, una de les tradicions que no va faltar, i que ja s’ha establert de manera definitiva a la plaça de l’Església, és l’Ou com balla. Una iniciativa ja arrelada dins la celebració. La jornada també va estar marcada per la visita especial d’una delegació provinent del Japó, que va ser rebuda oficialment el passat divendres a la tarda. El grup d’una desena de persones de l’entitat Hanae Japan, van fer un mural floral de 9 metres de diàmetre a la plaça de l’Església on, a més de clavells i altres elements vegetals també van utilitzar marmolina de diferents colors. Una catifa que representava una obra japonesa. Un dels representants de Hanae Japan, Yaskuhiko Fujikawa, per veu de la seva traductora, Mido Kida, explica alguns detalls del disseny.

Aprofitant la jornada van ser molts els llocs que van obrir les seves portes perquè els veïns i veïnes hi poguessin accedir. És el cas de les casetes en miniatura de l’Asil Hospital, 41 persones, la Fundació Maurí amb 600, l’hotel Edelweis o l’Hotel Blancafort Spa Termal, que va organitza un mercat al seu patí. A més cal sumar-hi el refugi antiaeri de l’estació i les cases modernistes de Can Raspall i Can Barbey (on van passar al llarg del dia 1.044 persones). I, en total, a l’espera de fer el recompte d’alguns espais on no hi havia personal del Centre de Visitants, es van comptabilitzar 4.201 visites. I, com és habitual, més enllà de la gent vinguda de la Garriga, es van apropar al poble persones de municipis del voltant. Així van veure les catifes alguns visitants.

L’entitat que va veure el fruit de setmanes de feina va ser l’Associació Cultural Corpus la Garriga. Les catifes van tornar a lluir amb els clavells, gerberes i altres elements vegetals. I, de nou, es van omplir els carrers d’olors, colors i ambient. Per tot plegat, l’associació es mostra molt contenta per com ha rebut la gent la celebració de Corpus, i més tenint en compte l’empenta que ha anat prenent la celebració els tres últims anys. El president de Corpus la Garriga, Enric Marata, es mostra satisfet per la diada del 2024 i explica com ha estat el contacte amb la delegació japonesa.

Aquest any ha estat la segona vegada que l’Enramada, des de la seva constitució oficial, ha participat en els actes de celebració de Corpus. Dijous van estrenar-se amb el primer lluïment del seguici festiu, divendres va participar al taller de danses i la ballada de sardanes, dissabte van fer possible el sopar popular i el concert de Corpus. Mentre que diumenge va estar present al llarg del dia amb el toc de Matinades, i a la tarda, amb els balls populars i la seva participació encapçalant la processó. Cal posar l’estrena dels Geganters i Grallers del Ball de Corpus, que adapta la melodia de la Cançó de Corpus de Joan Garriga. El president de l’Enramada, Carles Riba, es mostra molt content per la rebuda de la gent, i destaca la importància d’aprovar, ben aviat, un protocol per la festa.

Els diferents regidors de l’Ajuntament també van seguir de prop bona part de les activitats, i també van fer catifes pels carrers de la Garriga des de primera hora del matí. L’equip de govern, amb l’alcaldessa, Meritxell Budó, van encapçalar la passejada institucional de diumenge. Un acte formal on van estar acompanyants per la consol del Japó a Barcelona, cònsol General del Japó a Barcelona, Shikata Akiko. Una jornada festiva que des de l’equip de govern es valora de manera molt positiva, tenint en compte la implicació de tots els àmbits de la Garriga. L’alcaldessa, agraeix l’esforç de tothom i el caràcter popular de la celebració.

Durant la jornada també es van deixar veure per la Garriga diferents personalitats que, pràcticament cada any, aprofitant Corpus per passejar-se pels carrers del municipi. En aquesta ocasió cal destacar la visita del Secretari General de Junts per Catalunya, Jordi Turull, que va acompanyar els membres de l’equip de govern durant la passejada, mentre que el senador per Barcelona d’Esquerra Republicana, Joan Queralt, que va donar un volt pel poble amb una representació de l’executiva local del partit.

La processó també va tornar a reunir un gran nombre de persones que van veure el seguici festiu format pel Front Diabòlic, els nans de Gitanes la Garriga, Grallariga, els Geganters i Grallers, l’Agrupació Sardanista i el Ball de Cintes. Cal sumar-hi la gran novetat d’aquest any la presència dels estendards de la Societat Coral l’Aliança i dels barris de Santa Rita, Montserrat, de Sant Roc i del Barri de Dalt.

Tot precedint a la comitiva religiosa on es van poder veure els dos fanals recuperats l’any passat. A més, el talam i el santíssim sagrament.  I, seguint la línia de l’any passat, la festa va finalitzar amb els lluïments finals de cada entitat a la plaça de l’Església, i una ballada conjunta de la sardana La Garriga, de Francesc Mas Ros, que va ser la cloenda d’una celebració multitudinària amb molta participació de tot el poble que ara ja pensa en el Corpus de 2024.

Clica aquest enllaç per escoltar la noticia