10 de Març de 2025 a les 15:22
Amb l’objectiu de plasmar amb dades la tasca que porta a terme Serveis Socials, des de l’àrea d’Atenció a les persones, l’Ajuntament ha fet públiques per primera vegada totes les dades del departament de Serveis Socials en una memòria anual. En concret, l’any passat es van atendre 655 persones, 175 de les quals van ser noves usuàries i 480 ja comptaven amb un seguiment per part de l’administració. I, en total, es van vehicular ajudes per un valor total de 165.280 euros, que es divideixen en gairebé 35.000 euros d’ajuda en teràpia emocional -un servei que ofereix la Garriga malgrat no és de la seva competència-, gairebé 23.000 euros en ajudes de menjador, 19.900 euros en targetes moneder -de les quals se n’han beneficiat 63 famílies- i 14.400 euros en ajuts per llibre per a uns 250 usuaris, entre d’altres. Una memòria que reflecteix la important tasca de l’àrea d’Acció Social per moltes famílies del poble. Així ho remarca l’alcaldessa, Meritxell Budó.
El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) va atendre el 2024 un total de 39 dones, i 11 van rebre suport psicològic i legal a la seva nova ubicació, amb major privacitat, a la Torre del Fanal. Actualment també hi ha 329 persones que es beneficien del servei de teleassistència per gent gran, pel qual l’Ajuntament hi destina 20.000 euros. De fet, oferir majors serveis a les persones grans és un dels objectius de futur, i actualment ja hi ha 79 persones gaudint del tallers de memòria i 49 de les sessions de marxa nòrdica. La problemàtica de l’habitatge també afecta a la Garriga i el 2024 es van tramitat 11 desnonaments, tres dels quals es van poder aturar. Malauradament, dels 8 restants el consistori va intermediar i facilitar alternatives per 6 dels casos. Tal com comenta el regidor d’Acció Social, Carlos Martín.
També s’ha fet seguiment a 173 infants i adolescents en situació de risc. A més, el rebost de Caritas de la Garriga ha rebut durant el 2024 un total de 352 persones derivades de Serveis Socials. Unes dades amb les quals l’Ajuntament també pretén apostar per la transparència i lluitar contra els discursos de l’odi de l’extrema dreta, que assenyalen en moltes ocasions la població migrada. Per aquesta raó, també s’ha diferenciat les ajudes rebudes per la població catalana i la d’altres nacionalitats. I, en el cas del poble, un 80 per cent de les persones beneficiàries són de nacionalitat espanyola i el 20 per cent restant es d’altres països. El regidor d’Acció Social apunta que de cara el 2025 es treballarà per la creació d’una nova ordenança per regular les ajudes de serveis socials i la gran novetat, que es trobarà al web municipal, és la creació d’un catàleg de serveis.
Actualment són una quinzena de persones les que treballen a l’àrea d’Acció Social de l’Ajuntament, que des de l’any passat opera amb normalitat des de la seva nova ubicació a la cantonada del carrer Caritat amb la plaça Doctor Montal. Entre d’altres reptes, durant el 2025 està previst implementar un sistema integrat de gestió de dades per prendre decisions informades, ampliar els serveis d’atenció a la gent gran i millorar la primera atenció i l’accés a la informació automatitzant processos amb eines digitals.