Resuming podcast

10 de Juliol de 2025 a les 10:42

La garriguenca DevsHealth i una fundació índia desenvolupen amb IA el primer compost antiviral contra el dengue

Compartir

El dengue és una amenaça creixent per a la salut global, especialment en regions tropicals i subtropicals, i cada cop amb més incidència a Europa, on encara no és una malaltia endèmica. Davant d’aquesta greu crisi, l’empresa garriguenca especialitzada en el descobriment de fàrmacs amb l’ús d’Intel·ligència Artificial (IA), DevsHealth, amb la Foundation for Neglected Disease Research (FNDR), amb seu a Bangalore a la Índia, acaben de fer oficial la identificació del DHFLV_003B, el primer compost antiviral contra el dengue concebut íntegrament amb IA gràcies a la plataforma computacional pròpia de DevsHealth.

El sistema de la biotecnològica local genera, simula i selecciona potencials molècules terapèutiques. Aquest enfocament computacional ha reduït el temps de recerca de diversos anys a només uns mesos, augmentant la precisió i l’eficiència de recursos. En aquesta primera ronda de síntesi, s’han produït nou compostos dissenyats amb IA, i tres han demostrat una activitat antiviral significativa en models ceŀlulars, essent el DHFLV_003B el candidat principal. Una molècula amb una taxa d’encert del 33%, un percentatge excepcionalment alt en aquesta fase inicial on l’èxit habitualment no supera el 10%. El CEO de DevsHealth, Alfons Nonell-Canals, explica el camí que s’ha seguit des de finals del 2023 fins a aquest descobriment.

Malgrat ara ja es podria començar a treballar per seguir desenvolupant un antiviral que pogués combatre el dengue, DevsHealth i la fundació índia pretenen tirar endavant un fàrmac molt més ambiciós. A partir d’aquest descobriment han iniciat un programa d’optimització per augmentar la potència antiviral del compost i ampliar el seu espectre a altres flavivirus com ara el Zika i el virus del Nil Occidental. Un procés que pot ser relativament ràpid amb l’ús de la Intel·ligència Artificial. En cas que els resultats fossis infructuosos s’optaria llavors per continuar en el desenvolupament per poder comptar únicament el dengue. Nonell-Canals explica més detalls de les seves expectatives de futur.

La molècula contra el dengue es troba ara en fase d’optimització i validació preclínica avançada. Els pròxims passos inclouen estudis d’eficàcia en models animals i la preparació per a futurs assaigs clínics. DevsHealth i la FNDR volen traduir aquesta innovació en un impacte real per a les persones, establint un nou estàndard en el desenvolupament d’antivirals globals. Ambdues organitzacions estan compromeses a garantir que els nous tractaments siguin assequibles i accessibles per a les poblacions més vulnerables, especialment a països de renda baixa i mitjana on el dengue representa una greu càrrega sanitària i econòmica.