3 de Desembre de 2021 a les 14:58
Durant els últims tres anys s’ha fet un seguiment al cultiu de la mongeta del ganxet. Un llegum amb Denominació d’Origen Protegida (DOP) que es caracteritza per tenir forma de ganxo i que es cultiva, majoritàriament, a la plana del Vallès. Un procés que s’ha recollit i explicat al documental ‘Flor i Tavella’, dirigit per l’historiador, Josep Alavedra, i el periodista, Rafel Uyà, que és una iniciativa d’Immaterial Vallès de la Fundació Bosch i Cardellach, que pretén recuperar el patrimoni cultural local. Un audiovisual que es va estrenar dijous al vespre al Cinema Alhambra, amb la presència dels pagesos, els directors i el públic que s’hi va voler apropar. Una de les persones que no hi va faltar és el protagonista del treball, productor local de mongeta del ganxet i president de l’Associació Agrària, Isidre Catafal, que valora la importància de l’audiovisual.
Dijous al vespre es va poder veure el documental a partir de les 7 de la tarda i, a continuació, es va celebrar una taula rodona que portava per títol ‘Reptes de futur del cultiu de la mongeta del ganxet del Vallès’. On hi van intervenir el mateix Catafal, el productor de Castellar, Ramon Casamada, i el productor i president de la Cooperativa Agrària del Vallès, Ramon Viure. Un torn durant el qual es van posar sobre la taula els problemes de relleu generacional de la pagesia. El cinema Alhambra es va mig omplir per veure l’estrena. Un documenal que vol fer difusió del procés artesanal que se segueix per cultivar un dels productes de proximitat més valorats pel públic i que, precisament durant els mesos d’hivern, un cop feta la collita, es converteix en protagonista dels àpats a casa.