Resuming podcast

21 de Novembre de 2024 a les 14:41

La Plataforma Aigua Pública a la Garriga rep la negativa de l’Ajuntament per fer una consulta sobre la gestió de l’aigua

Compartir

La penúltima setmana d’octubre la Plataforma Aigua Pública la Garriga va rebre, després de tres mesos, resposta a la petició d’organitzar una consulta ciutadana no refrendària, entre tot els veïns i veïnes de la Garriga, per conèixer el model de gestió de l’aigua pel qual es decantarien. Finalment, la resolució emesa per l’Ajuntament ha denegat la possibilitat a la Plataforma d’organitzar aquesta consulta. Una resposta que s’ha considerat poc fonamentada per les persones i entitats que integren el col·lectiu, ja que consideren que els arguments donats no tenen prou consistència. Al mateix temps, la resolució no els ha donat marge a presentar les al·legacions pertinents. Tot i aquesta resolució, des de la Plataforma Aigua Pública la Garriga s’ha fet arribar a l’Ajuntament una altra petició, esmentant part dels aspectes que apuntava la primera resolució d’alcaldia. Tot plegat es fa a l’espera de decidir noves accions i moviments, que busquen l’objectiu de recollir l’opinió dels veïns i veïnes respecte el futur del servei d’abastament d’aigua potable a la Garriga. Així ho explica un dels portaveus de la Plataforma, Pep Tarradas.

La Plataforma Aigua Pública la Garriga ha donat a conèixer aquesta resolució en una roda de premsa celebrada a l’Ateneu el Safareig dijous. Una trobada on també ha participat el coordinador de l’Associaicó de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública, Lluís Basteiro. Per la seva banda, ha posat en entredit els informes emesos per la consultora PWACS l’any 2022, on en primer lloc aconsellava que s’optés per la gestió directa de l’aigua. Una situació que es contraposa amb un nou informe emès per la mateixa consultora, l’estiu d’aquest 2023, on recomana que l’Ajuntament opti per un nou contracte per gestionar el servei d’abastament d’aigua durant un període de fins a 25 anys. Des de l’Associació s’apunta que l’opció d’una gestió directa ofereix un estalvi anual de 180.000 euros, resultant en una tarifa un 10% més baixa. Segons Basteiro, s’ha demostrat en altre ocasions que pobles com la Garriga en poden sortir molt beneficiats en cas de gestió de manera directa l’aigua i lamenta que es perdi l’oportunitat de fer-ho ara.

Tenint en compte la negativa inicial de l’Ajuntament, i a l’espera que respongui la segona petició realitzada per la Plataforma, des de l’entitat hi ha la intenció d’organitzar xerrades i activitats al voltant de la gestió pública de l’aigua. I, en segon lloc, no es descarta engegar una recollida de signatures, amb l’objectiu de recollir l’opinió de la ciutadania, per poder celebrar una consulta no referendària. Així ho apunta una altra de les portaveus de la Plataforma, Maria Garcia.

La Plataforma Aigua Pública la Garriga està formada per l’Ateneu Popular el Safareig, l’associació la Magrana la Garriga, la CUP de la Garriga, Ecologistes en Acció, Aigua és Vida, l’Associació de Municipis per l’Aigua Pública i la Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny. Ara l’entitat està pendent d’una segona resposta per part de l’Ajuntament per poder començar la recollida de signatures i organitzar activitats, tenint en compte que l’actual contracte amb la concessionària del servei, Agbar, va finalitzar l’any 2020. Des de llavors, s’han aprovat dues pròrrogues i, actualment, està en vigor un allargament de la concessió fins el 30 de juny del 2025.

Clica a continuació per sentir la noticia