5 de Desembre de 2024 a les 10:30
El passat mes d’octubre, esgotant el termini legal, l’Ajuntament va resoldre de manera desfavorable la possibilitat que la Plataforma Aigua Pública la Garriga pogués organitzar una consulta popular perquè els veïns i veïnes del poble puguin opinar per quin model de gestió de l’aigua es decanten. I, just el passat ple del 27 de novembre, el plenari va aprovar els primers passos per renovar el contracte de gestió de l’aigua amb apostant per signar amb una nova concessionària.
El portaveu de la Plataforma, Pep Tarradas, ha apuntat en roda de premsa al Parlament de Catalunya que l’Ajuntament de la Garriga no només bloqueja un dret fonamental, sinó que ho fa amb arguments febles i incoherents. Segons la plataforma, el consistori està obstaculitzant deliberadament una iniciativa ciutadana, emparant-se en una interpretació molt restrictiva de la sentència que altres Ajuntaments no han tingut en compte, com en el cas de Mieres, on s’ha fet una consulta similar. Uns moviments que Tarradas considera que van en contra del dret a la participació ciutadana.
Des de la plataforma s’indica que el consistori argumenta la seva postura basant-se en la sentència del Tribunal Constitucional 31/2015, utilitzada anteriorment per limitar la consulta del 9N. Tanmateix, la plataforma acusa l’alcaldessa, Meritxell Budó, d’actuar de manera hipòcrita, recordant el seu paper com a Consellera de la Presidència durant el govern de Quim Torra, període en què es va defensar el dret a decidir de la ciutadania.
El col·lectiu exigeix aturar la licitació per no haver tingut el debat polític-tècnic necessari amb tots els models de gestió a valorar, i esperar a conèixer els resultats de la consulta. Denuncien que l’Ajuntament ha ocultat informació, en referència al contra-informe de l’Associació de Municipis per l’Aigua Pública que conclou que la gestió pública ofereix un tarifa un 10% més barata que el model privat. A més, respecte l’últim informe encarregat per l’Ajuntament a la consultoria PWACS, la Plataforma assegura que les dades són esbiaixades i mancades de rigor. Sense tenir en compte que la gestió pública pot reportar un estalvi anual de 180.000 euros pel consistori. Una altra de les portaveus, Maria Garcia, denuncia els moviments per part del consistori.
Davant d’aquesta situació, la Plataforma ha anunciat que intensificarà la mobilització ciutadana per defensar el dret a decidir sobre la gestió de l’aigua. Així mateix, si l’Ajuntament no ofereix una resposta favorable o dilata el procés, la Plataforma posarà en marxa la recollida de signatures i altres accions de denúncia pública per visibilitzar aquesta vulneració dels drets de participació.
Clica a continuació per sentir la noticia