4 de Novembre de 2022 a les 14:46
Una integrant del Grup Interdisciplinar de Ciència i Tecnologia a l'Edificació de l’Escola Politècnica Superior d'Edificació de Barcelona, que forma part de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), va participar en una recollida de mostres a l’església de la Doma. Es va centrar en extreure restes de l’arrebossat de morter que hi ha a les parets del temple que es conserva en el seu estat primigeni. En concret, els treballs es van centrar en dues zones, on s’han identificat dos tipus diferents de morter que es van utilitzar en els període històrics que s’han fet reformes a l’església. Ara es podrà saber la composició i les característiques dels materials. El tècnic de Patrimoni, Enric Costa, apunta que la informació serà molt important quan es plantegi una restauració integral de l’església.
Es tracta de dos arrebossats que es van detectar a la zona del cor durant la campanya de consolidació dels revestiments interiors que es va fer la passada primavera. Uns treballs d’emergència, impulsats pel consistori, que també van permetre descobrir pintures i grafits antics que havien quedat ocults per les obres de restauració que s’havien fet al temple al llarg dels anys. Les restes de morter més antigues sembla que correspondrien a la nau romànica. I les segones serien posteriors i podrien correspondre a l’ampliació tardo gòtica de l‘església, que es va portar a terme durant el segle XVI. Les anàlisis que es faran a les mostres permetran conèixer les característiques dels materials que s’havien utilitzat en èpoques diferents. Costa apunta que els resultats seran una font d’estudi pel futur.
El cost d’aquestes analítiques l’ha assumit la Direcció General de Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat. I és un petit pas abans no es plantegi la reforma integral de l’interior de l’església romànico-gòtica de la Doma. La passada primavera es va fer la primera actuació d’emergència per evitar que les humitats agreugessin l’estat de conservació de l’edifici, que necessita una actuació general per resoldre els problemes més estructurals.
Clica aquest enllaç per escoltar la notícia
Foto / Ajuntament de la Garriga