Resuming podcast

27 de Febrer de 2025 a les 16:42

L’Ajuntament fa nous passos per renovar la concessió del servei d’aigua amb l’oposició d’ERC i la CUP

Compartir

El ple municipal del mes de febrer va servir per aprovar alguns punts importants que han de definir el futur del servei d’abastament d’aigua potable a la Garriga. Cal tenir present que ja s’han aprovat dues pròrrogues del contracte amb l’actual concessionària, Agbar, per un contracte que caducava el 30 de desembre de 2020. L’últim pas va ser el desembre del 2023, quan es va aprovar per plenari una ordre de continuïtat del servei fins el 30 de juny del 2025.

Des de fa mesos el consistori treballa per resoldre una de les concessions més importants del municipi, i a la sessió de febrer es va aprovar el Projecte d'establiment del servei de subministrament d'aigua potable i el Reglament del servei. També es va donar llum verda a una segona ordre continuïtat fins el 31 de desembre del 2025, amb l’objectiu que s’hagi licitat el contracte a una nova empresa. I, en especial, destaca l’aprovació inicial de l'Estudi de viabilitat economicofinancera del servei d'abastament d'aigua potable. Ara l’objectiu passa per aprovar el plec de clàusules i engegar la licitació els propers mesos. Tal com va avançar l’alcaldessa, Meritxell Budó.

Per ara el consistori ja s’ha decantat per la gestió indirectamitjançant una concessió administrativa de serveis. I tal com estableix la llei, quan es fa la tramitació dels expedients de concessió ha d’anar precedida de la realització i aprovació d’un estudi de viabilitat. Un treball que s’ha encarregat a la consultora PWACS i que va entregar a l’Ajuntament el passat 14 de febrer. En concret, es preveu que es faci una inversió a la xarxa d’abastament d’aigua de gairebé 4 milions d’euros durant els primers 5 anys de concessió. També contempla la recuperació de la torre d’streaping, pel bombeig d’aigua, que es va fer el 2010 i mai es va posar en funcionament. I tot plegat es preveu que una empresa ho pugui gestionar per un període de 25 anys. Uns condicionants que, des del grup de 100% la Garriga es consideren positius. Tot i que es demana que no suposi una gran pujada de les tarifes. Així ho va afirmar el regidor, Joan Esteban.

Esquerra Republicana va votar en contra de l’informe de viabilitat econòmica i també del Projecte d'establiment del servei de subministrament d'aigua potable i el Reglament del servei. El regidor, Eduard Guerra, va apuntar que caldria haver abordat el futur del model fent una consulta amb la ciutadania, com proposava la Plataforma aigua pública a la Garriga. Pel que fa a l’informe de la consultora PWACS, Guerra va alertar que el cost d’explotació creixia en 300.000 euros respecte informes anteriors i va mostrar-se preocupant ja que les tarifes de l’aigua es recomana pujar-les un 16,60 per cent. Per tot plegat, van optar pel vot contrari.

La CUP es va oposar en tots els punt relatius al procés per engegar una nova licitació pel servei d’abastament d’aigua a la Garriga. La portaveu, Marta Folch, va mostrar-se en contra que una empresa privada gestioni un servei tant important com l’aigua pública. També va lamentar que no s’hagi debatut el tema ni amb l’oposició ni s’hagi permès la realització d’una consulta a la ciutadania. A més, Folch va apuntar que s’ha donat molt poc marge als grups per estudiar l’informe. Entre els arguments, s’ha apuntat que els diferents estudis de viabilitat dels últims anys es contradiuen, sense que s’hagin atès els informes de l’Associació de Municipis per l’Aigua Pública. Per tot plegat van votar en contra.

Finalment, es van aprovar tots els punts que han de facilitar la licitació del servei d’abastament d’aigua a la Garriga. Cal tenir present que, al torn obert de preguntes del plenari, un dels portaveus de la plataforma Aigua pública a la Garriga va tornar a demanar si es podria fer una consulta a la ciutadania per decidir sobre el model de gestió de l’aigua al poble, després que la primera fos denegada per l’Ajuntament.

Clica a continuació per sentir la noticia