Resuming podcast

21 de Febrer de 2024 a les 14:43

L’Ajuntament i els usuaris de l’R3 reclamen a Renfe i Adif solucions per acabar amb els retards

Compartir

La indignació entre les persones que utilitzen diàriament la línia 3 de Rodalies cada jornada ha anat a més des de la recuperació de la circulació de trens entre la Garriga i Parets el passat 4 de febrer. Des d’aquell dia, les incidències al servei s’han anat repetit. L’últim episodi es va viure dilluns amb el robatori de cable que va obligar a oferir un servei substitutori per carretera entre les Franqueses i Parets durant 12 hores. Tot té relació directa amb les limitacions de velocitat dels combois entre la Garriga i Parets, que només poden circular a 60 o 30 quilòmetres per hora per motius de seguretat. Això està desembocant en l’allargament del trajecte per anar de la Garriga a Barcelona, que pot passar a ser mitja hora o una hora més llarg de l’habitual.

Tot plegat es va posar damunt la taula a la reunió telemàtica que la Generalitat va convocar amb representants de l’Adif i Renfe, on a més dels representants del Departament de Territori també hi van estar representants dels usuaris de Perquè no ens fotin el tren o l’associació per la Promoció del Transport Públic. Tampoc hi van faltar els ajuntaments del territori, com és el cas de l’alcaldessa de la Garriga. Una trobada puc fructífera que va generar el malestar dels consistoris i usuaris, ja que no s’han proposat alternatives. I Adif al·lega que les limitacions de velocitat s’allargaran encara fins el 4 de març. L’alcaldessa, Meritxell Budó, considera que s’està menystenint els usuaris sense cap mirament.

La postura mostrada per Budó va anar en la mateixa línia que la resta d’ajuntaments afectats per les limitacions de velocitat. En aquesta mateixa direcció van anar les crítiques per part de les entitats que agrupen els diferents usuaris de la línia a casa nostra. La plataforma Perquè no ens fotin el tren i l’associació per la Promoció del Transport Públic també han mostrat la seva decepció per les explicacions donades per Adif i Renfe. I, en segon lloc, perquè tampoc garanteixen que a partir del 4 de març els trens puguin recuperar la velocitat normal. A més, també lamenten que Territori no ha respost a la proposta de recuperar els servei d’autobús alternatiu, tenint en compte que és el titular del servei. Així ho apunta un dels representants dels usuaris present a la reunió, Daniel Pi.

Per tant, a hores d’ara no hi ha un escenari clar que garanteixi un bon servei de tren més enllà del 4 de març. Per aquesta raó, des del usuaris no es descarten accions o mobilitzacions per fer evident la seva indignació durant les properes setmanes. I, per la seva banda, l’Ajuntament es posa al costat de les persones que cada dia pateixen les conseqüències d’un servei de tren deficient. Per aquesta raó, l’alcaldessa apunta que tocarà fer front comú amb la resta de pobles afectats.

Cal tenir present que durant els últims 15 dies s’han produït un total de dotze incidències a la línia 3 de Rodalies, sis de les quals són considerades greus, que han complicat el dia a dia de les persones que utilitzen el tren. Això ha portat a molta gent a buscar alternatives pel seu compte per evitar el calvari que significa agafar l’R3 per desplaçar-se cada jornada.

Clica aquest enllaç per sentir la notícia