25 de Febrer de 2025 a les 12:48
El Pont Alimentari és una iniciativa que pretén reduir el malbaratament dels aliments i fomentar la solidaritat. Està impulsat per la Fundació Prevenció de Residus i Consum i la Fundació Banc de Recursos amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. I, en el cas de la Garriga, el reaprofitament alimentari és una realitat des de fa un parell d’anys a l’escola Tagamanent, i fa un temps que s’hi ha incorporat també l’escola els Pinetons. Cada centre congela part de l’excedent de menjar perquè el rebost de Càritas la Garriga el faci arribar a les persones que, periòdicament, reben el seu suport. La coordinadora del projecte Pont Alimentari de la Fundació Banc de Recursos, Mariona Ortíz, explica el funcionament d’un projecte, que ja es fa amb altre entitats del país.
La Garriga és pionera a tot el Vallès Oriental, amb els dos únics centres escolars de la comarca que participen d’aquesta iniciativa que també busca sensibilitzar la població sobre la importància de reaprofitar els aliments. Tot plegat va començar amb una prova pilot a l’escola Tagamanent, que va funcionar força bé. I ara també s’hi ha adherit el servei de menjador de l’escola els Pinetons. La responsable del rebost de Càritas la Garriga, Sílvia Baños, explica més detalls de la logística del projecte.
El servei de menjador de l’escola els Pinetons, més enllà d’organitzar-se per participar al projecte de reaprofitament alimentari, també ha vist la oportunitat d’apropar als infants que es queden a menjar a l’escola aquesta realitat. I, tenint en compte que una part dels usuaris de Càritas són persones grans que viuen soles, s’ha volgut implicar els nens i nenes. Els més petits són els encarregats d’escriure notes que llegiran les persones a qui va destinat el menjar. La responsable del servei de menjador dels Pinetons, Gala Vidal, i la Rosa, cuinera del menjador, repassen més detalls de com s’organitzen.
Dos dels infants que participen activament fent notes per l’excedent del menjador són en Lluc i l’Elia, de sisè, que veuen també amb bons ulls que no es llenci menjar.
Un projecte pioner entre els centres escolars de tot el Vallès Oriental i que també es realitza amb altres entitats de tot Catalunya. De fet, actualment es treballa amb 170 centres del país i es col·labora amb una seixantena d’entitats i, durant tot el 2024, es van recollir 800 tones de menjar. L’objectiu de la Fundació Banc de Recursos i de Càritas la Garriga passa perquè més centres escolars es puguin adherir al projecte Pont Alimentari que permet reaprofitar aliments als menjadors, ara mateix del Tagamanent i els Pinetons.
Clica a continuació per sentir la noticia