13 de Març de 2023 a les 14:53
La Garriga és juntament amb bona part del Vallès Oriental un dels 224 pobles que han entrat en fase d’excepcionalitat per la sequera des del passat 7 de març, segons va decretar l’Agència Catalana de l’Aigua i així va quedar reflectit al Diari Oficial de la Generalitat. Des del mes de gener s’havia entrat en fase d’alerta, i tot just ara s’augmenta el nivell de perill davant l’empitjorament de la sequera, que s’allarga des de fa més de 24 mesos. Una situació que comporta un seguit de canvis pel que fa a la vida normal de les persones i també de les administracions. En concret, s’estableix una reducció de la dotació d’aigua mitjana de 230 litres per habitant i dia. Una xifra que no notaran les llars, ja que de mitjana s’acostumen a gastar, a diari, uns 117 litres d’aigua a cada casa. Els canvis es notaran, sobretot, en altres aspectes de la vida. En primer lloc, en el reg que queda prohibit en zones públiques i privades als jardins i zones verdes, sinó és amb el sistema gota a gota. També queda limitat el reompliment de piscines i, en l’àmbit públic, la neteja dels carrers. L’alcaldessa, Dolors Castellà, explica quines són les principals restriccions que es viuen al poble amb la fase d’excepcionalitat per sequera.
Malgrat no es poden omplir del tot les piscines d’aigua dolça, si que està permès el reompliment parcial de piscines amb sistema de recirculació de l'aigua. I les escoles i instituts si que poden omplir piscines desmuntables de menys de 500 litres. Per poder cobrir les necessitat de neteja de la via púbica, a la Garriga ja s’han buscat alternatives per higienitzar els carrers, utilitzant les reserves d’alguns pous, amb l’objectiu d’evitar l’ús d’aigua de la xarxa pública. Val a dir que sectors com l’agricultura i la industria també veuen reduït l’ús d’aigua, en concret, un 40% i un 15%, respectivament. I, per ara, no hi ha mesures per reduir el consum d'aigua de boca a les llars. Però si no plou suficient abans de la tardor, podrien començar a arribar els primers talls de subministrament. Per aquesta raó, Castellà apunta que tothom ha de ser conscient de la situació i fer un bon ús de l’aigua, i de tots els recursos en general, davant la situació d’emergència climàtica.
L’Ajuntament de la Garriga coneix des del passat divendres, després d’una reunió amb responsables de l’Agència Catalana de l’Aigua, les principals restriccions i les mesures que es poden prendre per fer front a la situació de sequera en la qual ha entrat el sistema Ter-Llobregat. Precisament, els últims dies s’ha començat a buidar el pantà de Sau, per sota del 20% de la seva capacitat, per enviar tota l’aigua potable que hi queda al pantà de Susqueda.