5 de Juliol de 2024 a les 14:48
L’explanada del santuari de Puiggraciós va acollir el passat dijous 4 de juliol, coincidint amb els 30 anys del gran incendi del Vallès Oriental als Cingles de Bertí, un acte d’homenatge a les persones que van lluitar contra les flames. Organitzat per l’Ajuntament de l’Ametlla, i moderat per l’historiador garriguenc, Albert Benzekry, es va poder escoltar a testimonis de la tragèdia que va cremar més de 3.000 hectàrees de terreny de llocs emblemàtics com Sant Miquel del Fai o Puiggraciós, on les flames no van cremar per poc el santuari. A més de les desenes de cases i masies de Bigues i Riells del Fai, Sant Feliu, Sant Quirze Safaja, l’Ametlla i Figaró que van ser desallotjades. L’alcalde de l’Ametlla, Jan Santaló, va aprofitar per agrair l’esforç dels cossos d’emergències, però també va recordar que les administracions han de fer els deures per evitar que es torni a repetir.
En representació de l’Ajuntament de la Garriga hi va estar present el segon tinent d’alcalde, Alex Valiente, que va viure l’incendi del 1994 quan estava a les piscines del Figaró amb la família. I, precisament, apunta que cal moure’s perquè els boscos estiguin preparats.
L’acte, que va reunir prop d’un centenar de persones, va comptar amb testimonis com el de l’alcalde de l’Ametlla de l’època, Josep Garcia. I també de l’alcalde de la Garriga en aquells moments, Alfred Vilar, que va explicar la seva experiència, dalt de Puiggraciós, on va recollir amb cotxe les religioses del santuari i algun pagès de la zona.
Al final de l’acte es va celebrar una taula rodona, per abordar el perill dels incendis, tenint l’estiu del 94 com a referent, pels gran incendis que hi havia simultàniament. Un espai on van participar el Director General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, Marc Vilahur; l’ambientòleg i tècnic de Medi Ambient de l'Ametlla, Jordi Puig; la integrant del Grup d'Accions Forestals (GRAF) del cos de Bombers, Etel Arilla, i l’Inspector en Cap dels Agents Rurals, Antoni Mur. En el cas de Mur, va dir que els recursos han millorat des de fa 30 anys, però que no es pot abaixar la guàrdia.
L’acte, que va comptar amb música en directe a càrrec d’un duet de violí i violoncel, va acabar amb un piscolabis davant del santuari. Un incendi que, trenta anys després, segueix ben present en la memòria de moltes persones de la Garriga, que van col·laborar com a voluntàries, tenint en compte la manca d’efectius d’extinció d’incendis, per la coincidència amb el gran foc del Bages i el Berguedà.