28 de Novembre de 2023 a les 14:43
Facilitar que es puguin fer visites en format 360 graus a la Garriga, fent ús de les noves tecnologies, és un dels objectius de l’àrea de Patrimoni. El projecte La Garriga 1716, que es va presentar ja fa un any, ha permès conèixer quina era la fesomia del poble a principis del segle XVIII. El cadastre de la Garriga, que la monarquia borbònica va encarregar fer després de la Guerra de Successió, ha esdevingut un element clau que ha estudiat i documentat l’historiador local, Jordi Llimargas. Ha estat llavors quan l’expert en reproducció en 3D, Josep Ramon Casals, han creat una imatge digital del poble. I ara tothom de la Garriga hi tindrà accés amb els tretze panots que s’han col·locat a llocs estratègics de la Garriga al llarg del carrer Banys i fins el carrer Calàbria. El tècnic de Patrimoni, Enric Costa, explica alguns detalls de la nova eina.
D’aquesta manera, qualsevol persona que escanegi els codis QR amb el seu mòbil, podrà veure com era la Garriga el 1716 des de davant de Can Baldich, a la plaça Santa Isabel, a la cantonada del carrer Banys amb Samalús, davant del Bar la Plaça, a la cantonada del carrer Centre amb Calàbria o a l’alçada del Forn del Sol. Aprofitant l’ocasió, i tota la recerca feta per Jordi Llimargas, s’ha també aprofitat per renovar l’estació interpretativa, situada al número 43 del carrer Centre, al costat del Forn del Bac. On hi ha informació del cadastre i l’evolució del nucli urbà de la Garriga al llarg de la història. El regidor de Patrimoni, Albert Jiménez, posa en valor tota la tasca de l’àrea per donar a conèixer el passat del poble als veïns i als turistes.
Més enllà de la possibilitat que qualsevol persona pugui fer un recorregut turístic per la Garriga de 1716 pel seu compte, des de Patrimoni i el Centre de Visitants també es treballa per posar en marxa una nova visita guiada, que incorporarà el format 3D, per recórrer tot el nucli històric i sentir-se enmig del poble tot just ara fa més de 300 anys.