Resuming podcast

22 de Juny de 2016 a les 17:57

Un estudi gastronòmic recull els plats i productes històrics de la cuina de la Garriga

Compartir

L'àrea de Cultura i Patrimoni de l'Ajuntament de la Garriga és la promotora d'un nou estudi que pretén documentar els plats i productes tradicionals de la Garriga. Una recerca d'informació que acaba de començar la fase d'entrevistes amb veïnes i veïns que recorden alguns d'aquests plats tradicionals. La tradició de les fondes i hostals, a més del modernisme d'estiueig que portava desenes de famílies barcelonines al municipi, són un testimoni indispensable per documentar el passat culinari garriguenc.

Entre les diferents receptes destaquen els coneixements de la garriguenca Maria Estragués, que va aprendre de la seva mare molts dels plats, ja que treballava periòdicament al servei de cuina d'algunes cases d'estiuejants. "La meva mare va aprendre a fer gambes cremades que es fan amb conyac, i el suquet que deixa després, s'aprofita per fer un sofregit", explica Estragués.

A l'estudi també hi estan participant les confiteries i pastisseries de la Garriga com a testimonis directes dels dolços que es fan al municipi des de fa anys. Mario Valls, pastisser i propietari de la centenària pastisseria Can Mario, destaca que "A la Garriga són tradicionals les coques de crema, amb pasta de full i cuites al forn, i el cremats, que és un tros de bescuit enrotllat amb crema cremada".

Marta Ruiz és la historiadora i antropòloga de l'alimentació que està coordinant la investigació que es recollirà amb un llibre que l'Ajuntament vol editar la primavera del 2017. Un treball que inclourà la cuina que han conservat moltes famílies al llarg del anys, els plats que s'han fet a fondes i hostals com el Roure, el del Fum o l’Hotel Doré, a més d'algunes receptes de les noves generacions de garriguencs.

Escolta l'àudio de la notícia en aquest enllaç