7 de Març de 2024 a les 14:42
Durant els treballs d’emergència de restauració de les parets de la Doma, que es van portar a terme a mitjans del 2022, es van poder localitzar grafits, a més de les pintures antigues a les voltes de la nau central de l’església. En aquella ocasió l’equip d’arqueòlegs contractat es va encarregar d’aplicar tractaments a les parets de guix. I ara s’aprofita l’ocasió per conèixer més sobre el grafits descoberts. Es tracta d’unes pintades que, previsiblement, van fer persones a la zona del cor del temple romànic-gòtic, on es poden llegir alguns noms i inscripcions que fan referència al segle XVII. La persona encarregada de fer la fotogrametria de les parets és l’arqueòleg de l’empresa ATICS, Jordi Ramos. En concret ha pres imatges fixes d’alta resolució de les parets, per després poder estudiar els grafits.
Ramos fa un tractament fotogràfic a totes les imatges fetes a les parets per després poder-ho estudiar. I cal destacar en tot aquest procés la participació dels historiadors locals Jordi Llimargas i Jaume Oliver, que col·laboraran amb l’empresa ATICS per poder datar i mirar d’identificar l’origen d’aquests grafits que, en principi, tenen més de 300 anys d’antiguitat. Serà important la tasca de recerca per mirar de creuar les dades extretes amb altres estudis o informacions ja existents. Oliver apunta alguns detalls de la informació que ja es pot veure a simple vista, abans del tractament de les imatges.
El Pla Director de la Doma, amb el suport de la Diputació de Barcelona, és vital per poder seguir fent accions de cara el futur per la seva rehabilitació. El regidor de Patrimoni de la Garriga, Albert Jiménez, remarca que és molt important poder tenir documentat qualsevol detall de la Doma, sense perdre de vista la seva rehabilitació.
Ara, un cop fetes les fotografies a les parets de guix del cor de la Doma, la feina es trasllada de portes en dins. En primer lloc, caldrà fer la fotogrametria de les imatges, i serà llavors quan l’arqueòleg i els historiadors podran estudiar les parets del temple que manté l’estructura actual des de 1657. Malgrat s’han fet diferents restauracions, la més important promoguda per Josep Mauri a mitjans del segle passat, sense perdre de vista la restauració de la teulada de l’església ara fa uns deu anys, el temple conserva bona part de la seva estructura original.