13 de Febrer de 2023 a les 14:59
El Pla director per a la rehabilitació del conjunt patrimonial de la Doma estableix la línia a seguir per engegar obres de manteniment al complex històric, que també inclou l’església romànico-gòtica. Un document elaborat per la Diputació de Barcelona que estableix el passos que cal fer per conservar un conjunt que és Bé Cultural d’Interès Local. En aquesta línia, i amb l’objectiu de poder disposar de tota la informació necessària en el moment que es redacti un projecte i es disposi d’una partida de diners per fer la reforma, s’han portat a terme nous treballs de diagnosi a la Doma. En aquesta ocasió, un equip de geòlogues de SOT Prospeccció Arqueològica ha utilitzat un georadar a l’interior de l’església, l’esplanada de davant del temple i també a l’antic cementiri medieval. La informació ara caldrà analitzar-la per extreure les conclusions necessàries. La geòloga i especialista en geofísica, Helena Ortiz, explica més detalls de l’estudi amb georadar.
El georadar emet un pols electromagnètic al subsol i rebota quan troba un element o objecte que hi ha per sota del paviment de l’església de la Doma. En funció del temps que trigui en tornar l’ona, així com més elements tècnics, es pot saber el tipus d’element que hi ha sota l’església de la Doma. Un procediment que permet disposar de major informació en el cas del cementiri medieval i l’esplanada de l’entrada del temple, ja que el sauló és menys dur i permet arribar a major profunditat. Segons Ortiz, s’espera poder arribar fins a un metre i mig de profunditat de la Doma. El tècnic de Patrimoni de l’Ajuntament, Enric Costa, explica que la informació també tindrà un gran valor històric ja que, malgrat hi ha incidís de possibles enterraments i l’existència d’un temple anterior a l’església, no hi ha cap certesa sobre què hi ha sota.
Un cop fetes les prospeccions amb georadar arriba el moment de processar totes les dades i, si no hi ha cap imprevist, en dues o tres setmanes es tindrà una radiografia força clara sobre la composició del subsol de la Doma. Un pas més de cara a fixar criteris i actuacions de rehabilitació i restauració del conjunt històric.