6 de Novembre de 2018 a les 14:54
Conèixer l’estat del sector primari i també la relació directa que té amb el sector terciari, és el principal objectiu de la fase de diagnosi del projecte Arrela’t. Al llarg dels últims mesos s’han realitzat un seguit d’entrevistes a productors, comerciants i restauradors per començar a dibuixar la situació del sector a la Garriga. Una informació que es va posar en comú dilluns a la tarda dins del taller participatiu que es va celebrar al Patronat.
Una activitat dirigida als actors implicats i també als veïns de la Garriga que vulguin ajudar a repensar el futur agrícola i ramader del municipi. L’encarregat de dirigir la sessió va ser l’ambientòleg, Jordi Puig, que destaca els diferents passos que s’han seguit les últimes setmanes i diu que els resultats han donat dades força interessants.
La sessió, que va reunir una trentena de persones a l’altell del Patronat, va començar amb una exposició de les primeres dades que s’han pogut obtenir dins del projecte Arrela’t. En concret, es calcula que a la Garriga hi ha unes 1.400 hectàrees de camps i boscos, de les quals la major part són terrenys forestals que anualment podrien generar fins a 400 tones de fusta. Pel que fa a als cultius, l’olivera és un dels més importants amb 114 hectàrees de terreny, mentre que també destaquen les 9 hectàrees de terreny dels llegums, segons dades de la Generalitat de Catalunya.
El perfil predominant del productor és un home d’uns 57 anys amb estudis secundaris. I el perfil del comerciant i restaurador ronda els 49 anys i hi trobem tant dones com homes a parts iguals. Pel que fa als pagesos i ramaders apunten que la major part dels camps no són prou fèrtils i que s’han fet els primers passos cap a una agricultura i ramaderia ecològiques. Pel que fa als episodis climàtics extrems, es mostren preocupats per l’efecte impotant que tenen en la seva producció i també els capfica la manca de relleu generacional. De fet, un 20% dels productors no descarten tancar l’explotació. Per tot plegat consideren necessari que l’Ajuntament els doni un cop de mà.
Els comerciants i restauradors creuen que s’haurien de fer millores al traçat urbà per facilitar la circulació dels vianants. També apunten que el preu dels productes locals és més elevat i els obliga a reduir el marge de benefici. I es calcula que poden tenir una demanda de fins a 1.100 tones d’aliments anuals.
Tota la informació recollida a la sessió de dilluns servirà per elaborar un document de diagnòstic del projecte Arrela’t de la Garriga que serà necessari per encarar la segona part del procés: la redacció d’un pla estratègic de futur. La sessió per abordar les alternatives de cara els propers anys tindrà lloc el proper dilluns 3 de desembre al Patronat. El planejament estratègic està previst fer-lo públic a principis del 2019.
Escolta l'audio de la noticia al següent enllaç