Resuming podcast

Antecedents

Del 12 al 23 de novembre de 1952 mossèn Josep Girona posa en marxa a la rectoria l'emissora municipal de la Garriga. La dirigeix l'actor Francesc Plana. Les emissions es fan al migdia i al vespre. Es radien les consignes nacionals, sessions de música, concerts... Al gener del 1953 neix a Can Sala Ràdio la Garriga, associada al Movimiento franquista i dirigida per Jaume Viñallonga. Emet els vespres feiners i les tardes dels festius. El 13 de març del 1960 s'inaugura, als baixos de la Casa d’Acció Catòlica, l'Emissora Parroquial de la Garriga. Mossèn Girona li posa per lema Adveniat Regnum Tuum (vingui a nosaltres el teu regne). La dirigeix Antoni Planas.

Primera etapa de Ràdio Silenci

Després d'anys sense emissions, el 1983, Can Sala, a la plaça del Silenci, acull la nova emissora local, Ràdio Silenci, al 103.3 de la FM. La primera temporada va del 23 d’abril, diada de Sant Jordi, fins al desembre. Inicialment emet programes com Avui mercat o Som dissabte. El director és Quim Solé.

El 23 de gener del 1984 la Comissió Municipal Permanent de l'Ajuntament de la Garriga, amb Núria Albó com a alcaldessa, acorda reconèixer l'emissora de Ràdio Silenci com a emissora municipal de la Garriga. El 29 d’abril comença la segona temporada de Ràdio Silenci al 101.3 del dial. Hi ha programes divendres, dissabtes i diumenges. En total, es compten uns 57 col·laboradors. L’any 1986, l’Ajuntament de la Garriga, amb Albó encara al capdavant, decideix tancar l'emissora després d'una campanya de la ràdio contra la ubicació a la Garriga d'un abocador d'escombraries.

Nova etapa de Ràdio Silenci

El 31 de maig del 2000, Susanna Ginesta, des del diari electrònic VilaWeb la Garriga, i posant cartells al carrer, convoca la primera reunió per tornar a muntar una ràdio municipal. A la primera hi van participar 20 persones. Del 26 al 30 de juliol, coincidint amb la Festa Major, es fa la primera emissió provisional de la nova etapa de Ràdio Silenci des del pati de Can Sala. El 25 d’octubre es constitueix formalment l'associació Amics de Ràdio Silenci al gimnàs-sala polivalent de l'IES Vil·la Romana. La primera junta està encapçalada per Susanna Ginesta com a presidenta i en formen part Jordi Sánchez, Daniel Carreras, Frederic Moreno, Núria Vilarnau, Bet Carreras, Maria Bonastre, Pep Codina, Mariel Sangrà, Àlex Muñoz, Jesús Granados, Solange Moreno, Jordi Figueras, Pep Berruezo i Maria Nicolau.

El 21 de desembre Amics de Ràdio Silenci s'integra a la comissió de treball de Mitjans de Comunicació del Consell Municipal de Cultura. L'objectiu de la comissió és fomentar la creació de mitjans locals, com ara la ràdio municipal i una revista local. Del 23 al 30 de juliol, i el 3 d'agost, es porta a terme la segona programació provisional per Festa Major, també al 98.0 de la FM, amb uns 50 col·laboradors. Aquest cop es fa des de la planta baixa del Centre Cultural Can Pibernat. De l'1 al 4 d'agost de 2002, es fa la tercera emissió provisional de Ràdio Silenci per la Festa Major, també des del Can Pibernat.

El 2 de març de l'any 2004 el ple municipal de la Garriga aprova per unanimitat sol·licitar a la Generalitat una freqüència de ràdio municipal per poder engegar Ràdio Silenci. S’aprova crear, a l'abril, una comissió consultiva, integrada per tots els grups polítics municipals i un representant d'Amics de Ràdio Silenci per determinar el model de gestió de l’emissora. El 18 de juliol Joan Bou (CiU), com a regidor de Comunicació, i Jordi Mur, com a president d'Amics de Ràdio Silenci, signen un conveni que estableix la cessió de les instal·lacions a l'associació, inicialment previstes al pati de Can Pibernat, llavors al soterrani de l’antiga escola municipal de música a Can Móra (plaça del Silenci) i finalment al tercer pis de les Galeries Banys.

Nous estudis al carrer Banys

El 25 d'octubre del 2004 Amics de Ràdio Silenci pren possessió dels nous estudis de les Galeries Banys coincidint amb el quart aniversari de l’entitat. El 30 de novembre concedeixen a l’Ajuntament de la Garriga la freqüència provisional d’emissora municipal al 107.4 de la FM. El 18 de gener del 2005 es munta l’antena a la teulada de les Galeries Banys. El 21 de gener comencen les emissions en proves de Ràdio Silenci; hi ha interferències amb Grama Ràdio al 107.4 FM i l’Ajuntament demana a la Generalitat que li canviï la freqüència. Comença l'emissió per Internet. El 23 de febrer la proposta d'Àlex Falcó, Cristina Rombert i David Lopera guanya el concurs per triar la imatge corporativa de Ràdio Silenci com a emissora municipal de la Garriga. El 7 de juny s’aproven els estatuts de l'Organisme Autònom de Mitjans de Comunicació, del qual forma part Ràdio Silenci.

Del 28 al 31 de juliol de 2005, quarta emissió provisional de Ràdio Silenci per la Festa Major. Les emissions es fan de 19 a 22h des de l'estudi de les Galeries Banys, amb seguiment d’actes en directe amb la unitat mòbil. L'11 d'octubre el ple municipal nomena els membres del Consell d'Administració de l'Organisme Autònom de Mitjans de Comunicació (OAMC) de la Garriga, que ha de gestionar la ràdio municipal, la web de l'Ajuntament, el butlletí municipal i el futur canal de TDT.

El 29 de gener de 2007 els treballadors de l'OAMC: coordinadora (Núria Masó), redactora (Sara Riera) i tècnica de so (Mar Serra), es presenten davant l'associació Amics de Ràdio Silenci per iniciar la posada en marxa de les emissions de forma permanent. De febrer a maig es fan les obres per acabar de condicionar els estudis de Ràdio Silenci, que l'associació havia començat a arreglar amb els seus propis mitjans i mà d'obra. El mes de maig del 2007 comencen les emissions a càrrec de l’OAMC, amb Amics de Ràdio Silenci fent programes. El 7 de setembre Ràdio Silenci s'incorpora a la Federació de Ràdios Locals de Catalunya. El setembre del 2008, amb Marc Querol al capdavant de l'emissora, comença la primera temporada completa de Ràdio Silenci, amb una programació continuada.

El 3 de desembre de 2009, Amics de Ràdio Silenci demana formalment a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet que regularitzi les emissions de la seva emissora municipal, Grama Ràdio, perquè no interfereixi amb l'emissió de Ràdio Silenci. El novembre de 2011, ja amb desenes de programes a la seva graella estable, i amb Marc Querol a la direcció, Ràdio Silenci inicia una nova etapa gràcies a que el ministeri d'Indústria fa tancar Grama Ràdio per les interferències.

Premis per a Ràdio Silenci

Els Premis Ràdio Associació del 2014 atorguen una menció de qualitat al programa Colors primaris de Ràdio Silenci, dirigit i presentat per Raquel Iniesta. L’espai aporta eines per a l'equilibri personal i és distingit per la seva "bona realització". També l'any 2014, la Xarxa de Comunicació Local, de la qual forma part Ràdio Silenci, guanya el premi Nacional de Comunicació en la categoria de mitjans de proximitat. Un guardó que atorga la Generalitat de Catalunya i que es fa extensible a les ràdios i televisions locals adherides al projecte. El novembre del 2016, Òmnium Cultural atorga el premi de Comunicació Eugeni Xammar 2016 al programa de Ràdio Silenci Sona en català. Ho fa en el marc de la 27ena Nit de les Lletres Catalanes del Vallès Oriental, destacant la modernitat del projecte, l'ús de les tecnologies més avançades, la vocació interactiva i el treball del col·lectiu de voluntaris. L'abril del 2018 desenes d'emissores locals catalanes, entre les quals Ràdio Silenci, coordinades per La Xarxa de Comunicació Local, són guardonades amb el Premi Ràdio Associació a l'Excel·lència pel programa informatiu que es va emetre l'1 d'octubre del 2017, jornada en la qual es va celebrar un referèndum sobre la independència de Catalunya.